pátek 2. října 2015

Méně znamé žoldnéřské jednotky čast 1

V tomto příspěvku se seznámíme s méně známými jednotkami světa Crucible.

Texian 101st Airborne Light Infantry.
Airborne pochází z planety Texian. Texian byl původně kolonií Spojených států a pluk se skládá z vojáků anglo-hispanského původu. Airborne využívá ke svým přesunům VTOLy Panavia Raven a Black Crow. V boji tato letadla kopírují terén, aby nebyla snadným cílem.

West Riding Yeomanry
WRY je pluk používající lehké tanky a transportéry. WRY velel 20let až do své smrti v roce 336TW Plukovník Raymond Nightingdale. Pluk používá 50tunové hovertanky Thyssen/Icarus. Tato vozidla mají vrstvený abalativní zkosený keramický pancíř. 2cm powerguny jsou proti tomuto pancíři neúčinné. Výzbroj tanků tvoří střední laserové dělo nebo Kupier R38 2cm rotační coil-gun. R38 střílí křehké projektily, které při dopadu vytvoří desitky menších šrapnelů.
Pěchota je vybavena tvrzeným bojovým oblekem a útočnými puškami na principu coil-gunu. Specializovaná podpůrná pěchota bývá vybavena laserovými zbraněmi nebo buzzbombami.

Heliodorus Regiment
Velitelem tohoto pluku z řeckých kolonií je Plukovník Shirazi. Pluk je pěchotní a nemá žádná pořadná obrněná vozidla. Pouze desetikolová lehce obrněná vozidla vybavená coil-guny střílejícími explozivní munici. Proti obrněným jednotkám pluk používá 2cm coilgunová tažená děla.

Harris´Commando
Commando je pěchotní jednotkou, která využívá coil-guny (které však používají střely obohacené osmiem, takže mají mnohem lepší penetraci než standardní munice) a jejich protitankové týmy využívají buzzbomby. Během kontraktů jsou zvyklí spolupracovat s jednotkami podobného typu, například Fasolini´s Company nebo Sons of Mangala. V roce 340 se podařilo pluku získat i několik lehkých vozidel M9 combat car. I když těchto vozidel nemají mnoho, poskytují nedocenitelnou podporu pěchotě. Commando také nakoupilo několik transportních variant M9 combat car – M9A10. Toto vozidlo kromě transportu pěchoty slouží také k tažení středních laserových děl.

The Firelords
Firelordi jsou žoldnéřská jednotka pocházející z Hackabe clusteru. Používají raketomety (MLRS) na 8 nebo 10kolových vozidlech. Kromě těchto dělostřeleckých používají i protivzdušná a některá další podpůrná vozidla. Firelordy si často najímají pluky, které nemají vlastní dělostřeleckou podporu.

Hampton´s Legion
Legie generála Aldouse Hamptona je brigáda lehké pěchoty čítající přibližně 7000 mužů. Tato jednotka velmi zkušené pěchoty má velmi dobrou reputaci. Legie využívá konvenční zbraně, pěší družstva jsou vybavena karabinami a lehkými kulomety. Specializované týmy jsou pak vybaveny středními a těžkými kulomety a občas i plamenomety. Na úrovni praporu má jednotka k dispozici vozidla vybavená minomety a plamenomety. K protivzdušné obraně a proti obrněným cílům využívá Legie několikahlavňové protivzdušné tažené kanóny. Pěchota se přesouvá obrněnými transportéry GD806 na vzduchovém polštáři. Tato vozidla využívá jednotka také v jiných variantách (napřiklad velitelská nebo protiletadlová verze). Legie bojovala bok po boku se Slammery na planetě Primavera.

Bushmasters
Malá jednotka, která za přijatelnou cenu poskytuje dělostřeleckou podporu. Bushmasters používají 20cm raketomety namontované na kolová vozidla Legion 4F6 Legate. Stejně jako Firelordy si tuto jednotku najímají ostatní, pokud nemají k dispozici dělostřeleckou podporu.

Ander´s Legion
Legie je mechanizovaná žoldnéřská jednotka přibližně o síle praporu. Prapor je vybaven výhradně vozidly na pásových podvozcích. Jednotka bojovala po boku Slammeru na Plattnerově světě, ale po zatčení a následné sebevraždě plukovníka Anderse v roce 343TW, nastaly změny nejen ve velení ale i ve vybavení a taktice (například po vzoru Hammers Slammers vybavili pěchotu skimmery).
Pěchota využívá coilguny, ale také protitankové střely a buzzbomby. Těžké tanky Cutlass tvoří páteř obrněných sil Legie. Tyto tanky jsou vybaveny 22cm railgunem, stejným jako používá Zaporoskiyeho brigáda. Prapor také používá lehké stíhače tanků Halberd. Ty jsou vyzbrojeny stejně jako Cutlass nebo dvojitým 6cm railgunem. Pěchota používá k přepravě Dragoon Half-tracky, průzkumné jednotky pak používají menší polopásy Kleinkrad nebo (od roku 345TW) pěchotu na skimmerech.

Sons of Mangala
Indická žoldnéřská jednotka o velikosti praporu, které velí Plukovník Sipaji. Sons of Mangala kromě jeepu a neobrněných náklaďáků nemají žádná vozidla, nejsou tedy přiliš mobilní, ale je těžké je vykopat z připravených pozic.

Guardforce O´Higgins
Guardforce je žoldnéřská jednotka o velikosti tří praporů. Každý prapor se skládá ze tří mechanizovaných čet a jedné aeromobilní (Fianóglach) čety Rangerů. Mechanizované čety používají pásové varianty lehkých a podpůrných tanků Thyssen, transportérů stejné produkce a jeepů. Pěchota používá flešetové pušky a buzzbomby. Podpůrné týmy jsou pak vyzbrojeny CAP zbraněmi. Rangeři, kteří mají více zkušeností a jsou lépe vycvičení než jejich kolegové u mechanizované pěchoty, používají ke svým přesunům VTOLy Black Crow.
Podpůrné jednotky ve formě protiletecké obrany, protitankových děl ,dělostřelcké podpory a průzkumných jednotek má každý prapor vlastní. Guardforce, i když není na takové urovni jako Hammers Slammers nebo Brogolie Legion,je efektivní silou. Jednotka čelila kvůli laxní disciplíně několika sankcím od Bonding Authority. I když jejich vybavení není nejmodernější, Guardforce to vynahrazuje zkušenostmi, efektivní organizací jednotek a odhodláním.


středa 30. září 2015

Ariete Division

Ariete division byla mechanizovaná žoldnéřská jednotka, která používala špičková pásová vozidla a drony své doby.

Ariete division se hraje s modely Ground Zero Games

Ariete vznikla ve stejné době jako Wrangelovo legie. General Carlo Alberto Diaz zformoval Divizi Ariete z různých milicí v systému Aldoni na počátku 4. století TW. Původně byla Aldoni osídlena italskými a švýcarskými kolonisty. Systém Aldoni ve skutečnosti tvoří pouze jedna planeta s jedním měsícem. Po několika letech Diaz zjistil, že je čim dál tim těžší nalézt nové rekruty v Aldoni a rozhodl se, že začne přijímat rekruty i z jiných světů. Po čase v Ariete nastal rozmach nejen síly ale i schopností. Zhruba 15 let po svém založení, které by se daly považovat z pomyslnou zlatou éru Divize, byla jednotka najmuta povstalci na Paley aby bojovali proti PRA (Paley Republican Army – tvrdá, dobře vyzbrojená a vycvičená pravidelná armáda). Arietes bojovali dobře, ale nakonec utrpěli 30% ztráty v bojích a při následné "čistce" (PRA popravila přes 15 000 zajatců ze žoldnéřských jednotek poté, co boje skončily). Paley za to nakonec draze zaplatila - jejich ekonomika zkolabovala následkem embarg, která na Paley uvalila Terran Authority. Mnoho vozidel a vybavení se pak vratilo zpět divizi. Po Paley zůstala Ariete v žoldnéřském byznysu jako daleko menší jednotka.

Vozidla a vybavení

Divize používá těžká i lehká pasová vozidla téměř bez vyjímek pocházející od firmy IVECO-MELARA. Tato vozidla jsou vyzbrojena Cone-bore kanóny, railguny a CAP-guny. Ariete také používá kolové drony které jsou řízeny z vozidel Lynx FSV (Fire-Support Vehicle)


Vozidla

Hlavní bojový tank

I-M216 Couger tank je hlavní bojový tank Ariete. Je vybaven 10cm CAP kanónem a těžkým kulometem 1.7cm. Na svou dobu byl Cougar považován za těžce pancéřovaný a přitom dokázal vyvinout solidní rychlost na bojišti. Cougar byl vyvinut v několika variantách. Velitelská verze měla stejnou výzbroj jako MBT, ale měla rozšířené C3 systémy. Další variantou byl Lion Guard, specializovaná protivzdušná verze. Ta používala 4hlavňový conebore kanón.
Cougar měl posádku tří mužů, velitelská varianta a Lion guard měly čtyřčlennou posádku.

Lehký tank

Cougary podporavaly mobilní lehké tanky I-M63 Puma. Pumy disponovaly lehčím pancířem a lehčí zbraní – 5cm CAP gun. Stejně jako Cougar i Puma má posádku tří mužů a ve vozidle je málo místa.

Pěchota se přesunuje a je podporován těžkými a lehkými transportéry. Těžký transportér má spíše parametry BVP.


Lehký transportér

I-M68 Chariot je malé, rychlé transportní vozidlo používající stejný trup jako tank Puma. Transportní vozidlo obsluhují 2 vojáci a je schopné přemístit 4členný tým. Ke své obraně je vozidlo vyzbrojeno odpalovačem PTŘS. Existuje i velitelská varianta tohoto vozidla, ale ta nebyla mezi vojáky příliš oblíbená.

Těžký transportér

I-M44 Lynx je velmi dobře obrněné vozidlo používající stejný trup jako tanky Cougar. Je vyzbrojeno dvojicí 2cm autokanónů a kromě posádky je schopno pojmout až 12členný výsadek. Vozidlo není přiliš rychlé ale dokáže udržovat temto s tanky. I-M44C je velitelská varianta Lynxe schopná pojmout 4členný výsadek. I-M44M(L) je varianta vyzbrojená minometem, munice a zbraň zabírá veškerý nákladový prostor, takže vozidlo není schopné pojmout pěchotní výsadek. I-M48 Lynx Fire Support má věž vyzbrojenou 2cm gattlingem na bázi railgunu. Tato zbraň je efektivnější proti vozidlům, ale kvůli nové věži pojme pouze 4členný výsadek. Některá vozidla Lynx byla přetvořena k transportu dronů Palug, je schopen pojmout až tři drony Palug.

Drony Palug IV

Jsou malá dalkově ovládaná kolová vozidla vybavená odpalovačem střel buzzbomb. Vzdálenost, na kterou lze tato vozidla ovládat je relativně malá stejně jako dostřel jejich zbraně. Pokud jsou použity k přepadení obrněné kolony, obvzláště v zástavbě dokáží nadělat paseku.

Pěchota


Divize používá lehkou horskou neboli "alpine" pěchotu a těžkou pěchotu vybavenou těžkým pěchotním pancířem. Pěchota používá pušky na principu "cone-bore" střílející osminiové penetrátory a také pěchotní kulomet na stejném principu. Lehká pěchota používá helmu a zbroj chránící tělo. Tato pěchota je organizovaná do "Horských" oddílů. Tyto jednotky se spoléhají na lehčí, mobilnější vozidla Puma a Chariot. Proti vozidlům používají protitankové řizené střely a kanóny tanku Puma. Těžká pěchota je organizovaná do obrněných granátnických oddílů nebo do oddílů těžké pěchoty. Tito vojáci nosí zbroj, která pokrývá celého muže a používají stejné zbraně, jako jejich bratři ve zbrani z lehké pěchoty. Řady jsou doplňěny specializovanými týmy vyzbrojenými buzzbombami odpalovanými z ramenních raketometů. Také využívají lépe pancéřovaná vozidla – Transportéry Lynx a jejich FSV variantu s Palug drony. Pancéřoví granátníci používají vozidla Lynx, ale také tanky Cougar, které nasazují v boji s nepřátelskými obrněnci. Těžká i lehká pěchota, narozdíl od granátníků, používá ve svých oddílech ostřelovače.

sobota 26. září 2015

Jak hra vlastně funguje?

Základní herní mechaniky Crucible
Po herní stránce je vlastně Crucible velice snadná. Základní pravidla není těžké pochopit, systém je svižný a zároveň ,hlavně díky kvalitě jednotek (QR – Quality Ratting), LP bodům (Leadership points) a volné tvorbě armády, umožnuje mnoho způsobů jak hrát a vyhrát na bojišti.

Tvorba Armády
V Crucible se armády staví v blocích, tzv. detachmentech, podle kvality jednotek (poznačeno v Detachment listu). Kvalita jednotek a počet jednotek, které detachment obsahuje, počet lze snížit. Antargranský Detachment obsahuje 15 TU - Tactical Unit (jedna TU představuje vozidlo nebo sekci pěchoty). Například detachment Hammers Slammers má TU pouze 8. Krom toho může být stavba detachmentu omezena pravidlem – napřiklad West Riding Yeomanry smí nasadit pěchotu v detachmentu pouze v připadě že má k dispozici transporter.

Pokud hrajete větší hry, v nichž se setká více detachmentů, můžete kombinovat více jednotek dohromady. Napřiklad jeden detachment Hammers Slammers a druhý detachment třeba West Riding Yeomanry. To umožňuje skládat si armády tak, aby vyhovovaly zamýšlené taktice.

LP body
Kromě jednotek také vybíráte velitele, který podle hodnosti generuje každé kolo tzv. LP body. Tyto
body používáte na akce jednotek. Zatímco střelba není ohodnocena, pohyb už ano a některé akce jako koncentrovaná střelba (umožní jednotce střílet o 1 stupeň lépe) další body. Crucible LP systém využívá pravidla 1-2-4. Čili pokud první akce stojí 1 LP bod, stejná akce znovu v tom samém kole stojí 2 LP a pokud je potřeba potřetí bude vás stát 4 body.

Přiklad:
Tank Icarrus se pohybuje 30cm. V normální situaci by tento pohyb stál 1 LP bod. Na druhé straně města je hráčova pěchota pod těžkou palbou nepřatelských vozidel a hráč potřebuje tam tank dostat aby zvrátil průběh bitvy. Použije tedy více LP bodů aby tank přesunul – na první pohyb spotřebuje 1LP a přesune tank o 30cm, ale to nestačí. Tak použije další 2 LP body a pohne tankem o dalších 30cm. Pokud by bylo potřeba pohnout tankem ještě dále, bude to hráče stát další 4 body. Za každou zničenou jednotku (TU) během hry, ztrácíte jeden LP bod.


LP Pool
Pokud z nějakého důvodu nejsou využity všechny body, zbývající se přesunou do tzv. LP Poolu. Ten slouží k volaní dělostřelectva, ale může také provádět akce, které jsou sice dražší ale často vám mohou zachránit krk. Například pohyb, který stojí dvojnásobek LP bodů, pokud váš velitel už nemá LP body můžete využit právě rezervy z poolu. Zlepšit svou ochranu proti protitankovým střelám nebo vystřelit dvakrát ze stejné zbraně. Velitelé kromě toho mohou disponovat Elite skilly, které umožní vyvolat speciální akce ("Historické postavy" jako major Pritchard nebo plukovník Nightdale už je mají). Napřiklad elite skill Sharper of men umožní jedné jednotce působit celé kolo o jeden stupeň vyšším QR.

Průběh herního kola
Na začátku každého kola si za každý detachment hází hrač 1D6 + hodnocení svého velitele. Vysledkem je jeho inciativa v daném kole. Detachment, který hodil nejvíce začíná. Následuje hod na LP body 2D6 + hodnocení velitele. Hod opět generuje body pouze pro daný detachment (LP body může velitel použit pouze na své jednotky). Během další fáze obranné systémy jsou nastaveny zda-li budou orientovány na pozemní cíle nebo jako obrana proti dělostřeleckým granátům. Ve 4. fázi se pohybujete za pomoci LP bodů. Pak nastává fáze střelecká a po ní boj zblízka. Hra je pak předána dalšímu detachmentu v pořadí inciativy.

Poté, co všechny detachmenty dohrály následuje dělostřelcká palba, zásahy protitankových řízených střel.
Dále se odstraňují suppressed markery a v poslední fázi jsou odstraněny všechny jednotky, které byly během kola zničeny.

Střelba
Crucible není hra o míru, takže hlavní slovo v ní má střelba. Ačkoli zbraně mají různé dostřely, většina zbraní je, za předpokladu že vidí cíl, schopná střílet přes celý herní stůl. Útok probíhá tak že hrač hodí daným počtem kostek dle uvedené hodnoty zbraně (vozidla a některá pěchota mohou vystřelit všemi zbraněmi, které mají k dispozici a každá zbraň má jinou kadenci). Musí přehodit svůj QR + modifikátory (napřiklad vzdálenost, nepřátelské TU ukryté v terénu, takže není vidět celé. Pokud je cíl zasažen – hráč hodí D6 a přičte hodnotu zbraně (DV) proti hodnotě pancíře cíle. Dále hraje roli overkill. O kolik hod na poškození překročil pancíř, takový získáte bonus na poškození cíle. Posádka může být pouze v šoku a nebude moct v tomto kole dál jednat, ale cíl může být imobilizován nebo mít zničenou zbraň, samozřejmě žádoucí je cíl zničit.

Přiklad:
Tank Lighting Division – TR6 Light střílí ze střední vzdálenosti na Icarus tank West Riding Yeomanry bez krytí. Lighting division má QR veterán základní číslo je tedy 4+ , bez modifikací (krytí,vzdálenost). Hráč musí hodit 4+. Railgun má pouze jeden vystřel. Padne 5 - tedy zásah. Nyní hráč hází na poškození pancíře tanku. Icarus má pancíř z boku 8. Railgun na TR6 má hodnocení 2/5. 5 proti vozidlům. Hráč musí hodit minimálně 3, aby nepřátelský stroj poškodil nebo zničil. Na kostce padne znovu 5 (výsledek je tedy 10 zatím co pancíř byl pouze 8). Nyní hráč hodí ještě na poškození stroje, překročil pancíř o 2 takže přičítá bonus 2 k hodnotě v tabulce poškození. Padne 3, výsledek je 5 – stroj zničen.

PTŘS a minomety jsou řešeny trochu jinak. Roli hrají různá další pravidla, ale systém si udržuje rychlé tempo.

Proti pěchotě se používá první hodnota u hodnocení zbraně (napřiklad zminěný TR6 Light tank 2/5 ), bez hodu na poškození (pouze zbraně proti pancíři + cover). Pokud vystřel prorazí pancíř pěchoty, je pěchota odstraněna hry. Pokud ne dostává supression marker. Na konci kola může TU odstranit jeden supression marker. Pěchota, která má tento marker se nemůže pohnout a pokud střílí má postih roven počtu supression markerů. Pokud pěchota získá 4 suppresion markery, je zničena.

Samozřejmě pravidla obsahují několik dalších pro speciální zbraně, různé obranné systémy, minové pole, skryté jednotky ale i ostřelovače (kteří mají mnoho uplatnění, nejen k eliminici jednotek ale také jako spotteři pro dělostřelectvo a PTŘS atd.).


Jak je vidět pravidla opravdu nejsou složitá, ale umožnuji dostatečnou flexibilitu pro různé strategie. Hrač musí být obratný s managmentem LP bodů, protože ne vždy bude mít dostatek těchto bodů, aby provedl všechno co potřebuje. Hráč je nucen ke kompromisům, obětování některých jednotek atd. V tomto směru si udržuje "feeling" z knih Hammers Slammers.

pátek 25. září 2015

The Stewart Regiment během 2. Kalanské občanské války (329TW)

V roce 329 TW vlády Hiroseke a Stewartu znovu zažehly svůj spor o Kalan, kolonii těžící iridium, kterou obě strany založily několik desitek let předtím a o kterou už jednou svedli krvavou bitvu. Japonci a Skoti začali opět bojovat o práva na těžbu, a válká trvala dalších pět let.....

Všechna vozidla a figurky vyrabí firma Brigade Models (řady British a NeoSov)


Když se během zákopové války v roce 329TW dostaly obě strany do patové situace, rozhodly se že své bohatství pocházející z těžby využíjí na lepší bojové stroje a zbraně. Zatímco Hiroseke vyvinuli vlastní řadu vozidel, Skoti ze Stewartu zvolili jinou cestu. Jejich jednotky byly velmi dobře motivovány, až téměř fanaticky vedeny charismatickým ale lstivým planetarním guvernérem Lordem Alexem z Lothianu (Lothian je malé Stewartské horské město ). A během doby míru nechali vycvičit permanentní ozbrojenou milici

Během občanské války kolonisté ze Stewartu čelili dvěma problemům. První byl nedostatek zkušených velitelů. Měli sice některé velmi talentované velitele, jako napřiklad majora FitzAlana, který předtím sloužil u žoldnéřské jednotky Thunderbolt Division a díky jehož schopnostem a osobnosti, byli jeho muži připraveni ho následovat kamkoliv. Většina velitelů Stewartu, ačkoli politicky schopných, neměla vojenský výcvik, byli nezkušení důstojníci a měli po ruce pouze svérazné seržanty. Naštestí bojové jednotky vynahrazovaly nedostatek efektivního vedení znalostí svých zbraní a také díky tvrdé lovecké hře (národní sport – pro Stewarty skoro až posedlost), což jim ve válce proti Hiroseki značně pomohlo.

Druhým problémem byl průmysl. Stewartská města měla pouze jeden těžký tovarní komplex v Hardgatu. Komplex, který vyráběl malé vesmírné lodě a těžká transportní vozidla, byl konvertován na výrobu obrněných bojových vozidel. Díky plánům z neznámého zdroje (získané téměr jiště díky konexím na staré Teřře) začali vyrabět těžké bojové tanky Apollo a bojové vozidlo pěchoty Artemis.

Vozidla
Tank apollo je upravenou verzí vlakové soupravy na vzduchovém polštáři – je vybaven 9.5cm DS Railgunem, který střílí velké střely SABOT. Tyto střely mají iridiové penetrační jádro velké pouze 2.2cm což umožňuje střele letět po rovné křivce a velmi vysokou rychlostí (přibližně rychlostí mach 6). Vozidlo je velmi dobře pancéřované, trup i věž jsou vyrobeny z iridia, plátovaní je kombinací plátu iridia vloženého mezi keramické desky (Kalan je přeci jenom jeden velký iridiový důl). Těžké pancéřovaní trupu, automatický nabíjecí systém a zrychlená produkce na začátku konfliktu zabránilo přidání další věže. Obrané zbraně byly testovány na sekundárním poklopu, ale zkoušky nebyly uspěšné a tak nebyly zbraňě instalovány. Posádka Apolla se tedy musí spoléhat na střelbu z ručních zbraní z druhého poklopu. Tato metoda se však nepoužívá, protože vystavuje členy posádky nepřátelské střelbě.

Armáda Stewartu měla stejné problémy i s BVP Artermis. Stejně jako u Apolla, se jednalo o upravené transportní vozidlo. Artemis je vybavena 4cm DS Railgunem – miniaturizovanou verzí zbraně, kterou používá Apollo. Nevýhodou této zbraně byla nedostatečná sila proti nepřátelským tankům – zničit tank touto zbraní vyžaduje štěstí nebo zásah z boku či zezadu. Věž vozidla je také vybavena koaxialním 2cm kanónem, který musí střílet na stejný cíl jako railgun – není schopný zaměřovat jiné cíle než hlavní zbraň. Oba dva zbraňové systémy však mohou střílet nezavisle na sobě. Stejně jako Apollo, Artemis nemá obranné zbraně, takže pokud vozidlo nebo pěchota potřebuje podpůrnou palbu, vojáci musí střílet z poklopu (tato taktika byla navržena Majorem FitzAlanem, který získal s podobným problémem zkušenosti během své služby v Thunderbolt Division na vozidlech Dragon). Transportér je tedy schopen převážet pouze 4 člené týmy, zbylá dvě místa jsou rezerovovaná pro vojáky vybavené podpůrnou zbraní, kterou používají k obraně transportéru. Výstup z vozidla je možný poklopy, které jsou umistěny na střeše – vozidlo nemá zadní dveře.

BVP mohli být vybaveny PTŘS, ale bohužel pro jednotky Stewartu, se produkční centra pro tyto střely nachazela na uzemí Hiroseke.

I když Apolla i vozidla Artemis začala sjiždět z vyrobních linek, Sterwartský vladní koncil (Stewart Governing Council – SGC) stále neměl dostatek vozidel na vybavení svých sil. Problém byl vyřešen objednávkou vozidel z Nové Ukrajiny (New Ukrainia). Uralvagonzavod s radostí zaslal staré transportéry Kunista ze svýh rezerv (za určitou cenu samozřejmě). Tato vozidla upravila firma Hardgate industries aby byla schopná tahat protitankové kanóny Tyche. Ty jsou vybaveny stejným kanónem jako Apollo, samozřejmně bez autonabíječe. Upravené Kunisty mají stále velkou transportní kapacitu – dovnitř se vejde 12 vojáků včetně posádky děla. Vozidlo bylo relativně pomalé proto HGI upravilo i motory. Kunista je vyzbrojena 1cm gattlingem. Výstup z Kunisty je možný přes vrchní poklop nebo zadní rampou.



SGC také objednali Minometná vozidla Katy - variantu vozidel Kunista. Vozidlo je vybaveno pomalým, ale těžkým minometem vpředu a v zadní časti je schopné převážet 4 pěšáky, posádku a dostatek munice. U Katy nebyl měněn motor, protože vozidlo je stejně rychlé jako Kunisty, které převaží kanóny Tycho.


Katy nemá obranné zbraňové systémy, takže Stewarti jsou nuceni používat střelbu z poklopů. Ačkoliv Kunista má 1cm gattling, střelba z poklopu je zažitá a pěchota za jízdy střílí z poklopů i u těchto vozidel.

Protitanková děla


Stewart Regiment používá kanóny Tyche, které vyrabí Hardgate Industries. Jedná se o jednohlavňový kanón na kolovém podvozku používající railgun DS 9.5cm. Toto dělo dokáže zničit i ty nejtěžší tanky. Je taženo transporty Kunista.

Pěchota
Pěchota Stewart Regimentu jsou tvrdí a odhodlaní bojovníci,se svými zbraněmi jsou efektivní, ale těch pěchotních je největší nedostatek. Hlavní zbraní pěchoty jsou Flechettové útočné pušky (automatická verze civilní pušky), ale nemají k dispozici žadné podpůrné zbraně, což je hlavním důvodem nevybavenosti vozidlel protipěchotními zbraňemi. SGC uvažovalo o pěchotní verzi 2cm kanónu z transportu Artemis, ale zbraň byla přiliš těžká. Někteří jsou vyzbrojeni flešetovými auto-brokovnicemi, (také upravenou civilní zbraní) a importovanými puškovými granáty. Protipěchotní i protitankové granáty jsou odpalovány z útočné pušky. AT granáty tvoří jedinou ochranu pěchoty proti obrněným vozidlům (protože stejně jako PTŘS se i továrny na buzzbomby nacházely na špatné straně planety). Každý voják nesl minimalně jede AT granát. Tyto AT granáty nebyly zdaleka tak efektivní jako Buzzbomby, ale tento nedostatek Skoti vynahrazují počtem. Každý voják byl vyzbrojen alespoň jedním granátem a díky tomu nebyla potřeba vytvářet specializované protitankové týmy. Dalším důvodem bylo to, že granáty jsou pomalé, pro aktivní obranné systémy instalované na modernějších strojích není těžké tyto granáty zničit.

Pěchota používala importovaný bojový oblek, který chraní tělo, ramena a je opatřen helmou. Někteří seržanti dokonce nosí místo helmy Glengarry, ale to není přiliš častý jev.

Výcvik


Během prvních měsíců 2.Kalanské občanské války, Sterwart neměli dostatek zkušeností. Až na pár veteránů z předchozích konfliktů neměl nikdo bojové zkušenosti. Skoti, i když neměli dobré velení byli velice dobře motivovaní. Když do konfliktu vstoupili zkušení velitelé jako Major FitzAlan, Skotské jednotky začaly být mnohem efektivnější, dokázaly neoblomně útočit nebo držet obrané pozice. 

Svět Crucible

Galaxie lidí
Princip pohonu rychlejšího než světlo byl objeven v druhé polovině 2. milenia, ale první funkční
motor se objevil až počátkem milenia třetího. Průzkumné sondy s živou posádkou a FTL (pohons nadsvětelnou rychlostí) byly vyslány do vesmíru v polovině třetího milenia. Když se vrátily podaly zprávu o mnoha světěch podobných Zemi. Tomuto období se říká druhý věk zkoumání vesmíru. Éru následoval 2. věk kolonizace, hlavně díky tomu že nový pohon byl rychlejší, spolehlivější a levnější.

Mezi hvězdami se opět rozpoutal závod o nově dostupná teriotria. Ze začátku kolonie zakládaly pouze bohaté země a velké korporace, převážně kvůli ekonomice – minerálním zdrojům na nových světech. Tyto projekty byly dobře financovány, ale většinou ze Země špatně řízeny. Chudé národy se zruinovaly, když se snažily zakládat své vlastní kolonie aby získaly politickou přestiž. Motivaci měli shodnou s diktátory z 20. století, kteří stavěli bitevní lodě, mezinarodní letiště a šestiproudé silnice pouští. Také mnoho politických a fanatických skupin vyrazilo ke hvězdám, aby našli svůj ráj. Při druhé vlně kolonizace docházelo k velké úmrtnosti, a některé kolonie prostě "vymřely". Třetí fázi kolonizace řidily samotné bohaté kolonie, tyto nové kolonie byly většinou multikulturní a to přílévalo pouze oleje do ohně

Jedno rčení říká, že historie se opakuje. Poprvé jako tragédie a podruhé jako fraška. Mnoho vědců říká, že pozemská kolonizace nemá s tou vesmírnou společné znaky. Pokud se podíváme na španělské nebo britské impérium v dobách pozemské kolonizace zjistíme zajímavé souvislosti. Španělsko bylo bohaté a mělo slabou a špatně vedenou armádu, toto imperium pouze dobývalo a plenilo. Dobrým přikladem jsou země jako Mexiko nebo Indie. Lidstvo zatím neobjevilo mimozemskou rasu která by se chovala stejně.

Druhý věk kolonizace značně připomínal kolonizaci Ameriky – národy investovaly do kolonii nemalé prostředky a když kolonie začala sama vydělávat většinou se vzbouřila a vyhlaáila nezávislost. Domovské národy a korporace samozřejmě mohly vložit nemalé prostředky do udržení kolonií, ale v lidské galaxii je až moc lidí toužící po moci a tak se vše připravovalo na nový konflikt. A po tom galaxie vzplála......

Žoldnéřské pluky
Lídé nikdy nepotřebovali hypermoderní technologii k tomu aby se zabíjeli, ale nikdy neuškodí mít lepší zbraně než protivník, obvzláště když je umíte dobře používat. Mnoho malých konfliktů se rozhořelo napřič celou galaxii v koloniich, které byly rozdělené zkorumpovanými vládami a kastovním systémem. Pokud kolonie měla vlastní armádu většinou byla špatně organizovaná, špatně vycvičená a špatně ozbrojená. Důstojnici většinou pocházeli z bohatých rodin nebo se stali důstojníky díky svému či rodinnému postavení.

Jen málo kolonii mělo prostředky na to, aby vybavili své vojáky byť i jen základním vybavením. Samozřejmě, že se dalo koupit ale to sebralo mnoho prostředků a i když byli vojáci vybaveni, většinou nevěděli co s vybavením dělat, nedej bože jej používat v boji.
Některé rolnické kolonie sice měly k dispozice supermoderní tanky a výzbroj, ale nikdo nevěděl jak je používat. Během těchto konfliktů se stávalo, že špatně vyzbrojená armáda porazila jednotky používající daleko modernější vybavení. Ostrá mačeta dokáže člověka zabít lépe než laserová puška která kvůli špatné údržbě nevystřelí. Klasickým přikladem je Bitva o Sargonův svět, kde "Bushmeni" porazili špičkově vyzbrojenou armádu Třetího proroka a poté vypálili do základu město Templetown.

Lepším řešením je najmout profesionalní armádu, vycvičené vojáky se svým vlastním vybavením. Rolnická komunita je sice schopná tím, že najme elitní žoldnéřskou jednotku zadlužit nejen sebe ale i celé následují generace, ale také tím zajistí že se vůbec narodí.
Pokud prohrajete kolonialní konflikt je dost pravděpodobné, že proběhnou etnické a kulturní čistky, ekonomické zotročení a někdy i genocida.

Žoldnéřské jednotky se dají definovat jako vojenské útvary s vlastním vybavením, které si může kdokoliv najmout (pokud má čím zaplatit). Je těžké mluvit o žoldéřských jednotkách obecně, protože mají pramálo společného. Některé jsou financované státem nebo kolonií a pomáhají domovské ekonomice tím, že penize z jejich kontraktů plynou zpět do statní pokladny a jejich vojáci pocházejí pouze z dané země nebo kolonie. Další jsou typičtí žoldnéři a jsou rekrutováni z jednoho světa či země, ale nejsou závislí na svém původu a působí na volné noze. Posledním typem jsou pluky které nespojuje nic.

Vztahy mezi zaměstnavetelem a žoldáky jsou vždy naplněny nedůvěrou. Zaměstnavatelé považují žoldáky za ozbrojené hrdlořezy u kterých je loajalita přinejmenším nejistá. Přeci jenom byznys je byznys – a někdo může přijít s lepší nabídkou. Mnohokrát už se stalo, že žoldnéřská jednotka v kritický moment vyměnila strany.
Oproti tomu žoldnéři pohrdají svými zaměstanavateli – kdyby za něco stáli, nenajmou si žoldnéřskou jednotku. Tomuto přístupu ani moc nepomuže to, že jediný kontakt s místními mají s prostitukami a pašeráky.

Největší problémy však nastávají v momentě kdy boje skončí a civilisté a milice se mohou domnívat že jim nemusejí zaplatit. Ještě horší to je, když je jednotka na straně která prohrála. Mírové smlouvy a kapitulace většinou nezahrnují žoldnéřské jednotky a to už se vůbec nebavíme o tom že nejspíše nedostanou ani zaplaceno.

Na konci třetího milénia, byl žoldnéřský byznys tak profitující, že banka Felchow a Sohn v Bremenu vytvořila Bonding Authority.Ta měla zajistit, aby jak zaměstnavatel tak žoldnéři dodržovali své závazky. Zaměstnavatel vloží do banky smluvenou častku a ta je po splnění úkolu předána jednotce, a to i v připadě že prohrají. Jejich povinností je bojovat nikoliv vyhrát. Authority je vyzbrojená k tomu aby připadně vymohla plnění smlouvy. Jednotky, které poruší kontrakty jsou postaveny mimo zákon a zničeny.



Authority zcivilizovalo boje napřič galaxii. Snižila množství ztrát, které vznikaly během neřízených kontraktů. V tomto byznysu se točí přiliš mnoho peněz a Autorita rozložila celou ekonomiku galaxie. Penize používané ve vývoji infrastruktury a dalších odvětvích byly převedeny na vývoj nových zbraní a mnoho kolonií je zadluženo na generace dopředu.

neděle 13. září 2015

The Antargran Regular Army

Antargranské síly jsou zminěny v Hammers Slammers: Crucible jako předci žoldnéřské jednotky Thundebolt Division. Následující řádky popisují stav Antragranské pravidelné armády po občanské válce (po tom, co Thunderbolti v roce 330TW odešli)

Přibližně v polovině 323TW se Antargra, velký a produktivní svět na hranici Gorgonského Clusteru, ocitla v ohni občanské války. Po dobytí hlavního město Triere se zbytky Severní Antargranské armády vzdaly.

Na konci války byla vetšina většina severních sil rozpuštěna. Byly to ty, které nezformovaly žoldnéřskou jednotku "Thunderbolt Division". Ta se vybavila lehkými vozidly a opustila Antargran. Zbytky Jižních armád vybavené i vyzbrojí bývalých Severních řad, zformovaly Sjednocené antargranské ozbrojené síly (UAAF).

UAAF si chtělo udržet a dokonce i rozšiřit svůj životní prostor. Proto Vůdce, jak se nechala hlava Antargranu oslovovat, nechal vyvíjet pro UAAF nová vozidla – většinou pásová a těžce obrněná, většinou mnohem lepší než materiál, který nahradila.

Armáda věnovala některá starší vozidla Plukovníkovi Chirovi (velitel Thunderboltů po smrti generála Fredericka). UAAF uvolněný prostor využila a nahradila vozidla novými.

Pozemní síly byly vybavené převážně Powerguny místní výroby, ale také konvečními puškami a PTŘS. Antrargaské tažení bylo velmi uspěšné jak proti sousedům, tak i v menších potyčkách proti silám Nové Ukrajiny.

Vozidla
Páteří obrněných sil UAAF je střední tank Gryphon, jeho posádka má tři členy, je vybaven 5cm HI powergunem a koaxialním 2cm kanónem střílejícím APFSDS i HE střely, obě zbraně často střílí na stejný cíl. Tank je také vybavený 2cm trojhlavňovým powergunem (tribarrel) antargranské výroby. AI Gryphonu je dostačně výkoné, aby mohl být tribarrel použit proti střelám a dělostřeleckým granátům.

Supertěžký Zentaur je čtyřmístné vozidlo važící 150 tun. Stejně jako ostatní obrněná vozidla je obrněn hliníkem a keramickým kompozitem - pancíř je těžký ale efektivně rozvržený jak na trupu tak na věži. Zentaur je vybaven 20cm Powergunem antrarganské výroby, jeho relativně dlouhá hlaveň má další chladící vrstu ochraného plaště. Obranu tanku tvoří dvojice 2cm tribarrel powergunů. Kromě těchto zbraní je Zentaur vybaven lehkým minometem, který je schopen obsluhovat čtvrtý člen posádky. Minomet se odpaluje jedním z poklopů na střeše.

BVP Ajax má věž s rychlopalným 3cm Powergun, několika importovanými střelami Manta, a 2cm tribarrel powergunem. Umělá inteligence v Ajaxovi je omezená, ale powergun se používá ke stíhaní protitankových střel. Vozidlo uveze 8 pěšáků, kteří vystupují a nastupují do vozidla zadní rampou.

Sirene 4x4 je kolové vozidlo využívané k průzkumu nebo jako PTŘS platformy. Verze vybavené PTŘS nesou rychlé řízené střely, průzkumná verze je vybavena těžkou podpůrnou zbraní a uveze jednoho specialistu - napřiklad ostřelovače. Žádné z vozidel UAAF není vybavené protiminovým ani anti-Buzzbomb systémem. Vozidla se spíše spoléhají na svůj tvrdý pancíř.




Pěchota
Pěchota je vybavena převažně powerguny. UAAF používá 1cm Karabiny – kompromis mezi 2cm útočným powergunem (který používají napřiklad pěšáci Slammeru) a lehčími 1cm samopaly, které mají menší dostřel

Podpůrný tým je vybaven právě zmíněnými samopaly, ale také plně automatickým powergunem s chlazenou hlavní a podpůrným mechanizmem umožnujícím snadnější přenašení zbraně.


Tank hunter týmy jsou také vybaveny samopaly a kromě nich nesou standartní Buzz-bomby.

Compagnie de Barthe

Compagnie de Barthe

Compagnie de Barthe (Barthova Rota) byla vytvořena v roce 322 TW a pojmenovana po svém veliteli Jean-Paul Barthovi poté, co opustil Aurořinu armádu. Pyrenea, planeta na okraji Gorgonského clusteru spadla pod správu Aurore. Fracouzská vláda využivala doly na Pyreneii ke zlepšení ekonomiky planety Aurore. Pyrenea vyžadovala stálou vojenskou posádku a to hlavně kvůli, často ozbrojenému, odporu místních k Francouzské samosprávě. Proto vláda Aurore vytvořila LSS (Légion Solaire Supplémentaire – Extra-Solarní Legie). Tato armáda byla složena převážně z cizinců. Aurorské uřady zjistily, že najímání vojáku s minimální bezpečnostní prověrkou je jednodušší .

Jean Paul Barthe by v LSS plukovníkem do roku 320 – podal rezignaci kvůli nevhodnému zacházení s jednoutkou. Ta však byla zamítnuta a plukovník i se svou jednotkou znovu vyslán na Pyreneu. Transportní loď se ale během cesty ztratila i s vešlerou posádkou a vybavením. Vyšetřovatelé se domnivali, že loď explodovala nebo shořela v atmosféře. V roce 322 se na trhu objevila nová žoldnérská jednotka s vlastní transportní lodí a vozidly. Netrvalo dlouho a Aurore si dala dvě a dvě dohromady, ale to už bylo přiliš pozdě. Po několika letech přišla Aurořina vláda na to, že Francouzům nakloněná nezávislá jednotka může být výhodou – podíl na jejích akcích lze popřít.

Někteří dokonce spekulují že vše byl plán Aurore už od začátku. Od vzniku Compagnie de Barthe se zformovaly další tři Francouzské jednotky – Alaudae, Phenix Moirots a Division Legere. Občas tyto jednotky spolupracují - např. na planetě Kobold, kde se společně postavily jednotce Aloise Hammera – nechvalně proslulým Hammers Slammers.

Vozidla, technologie a vybavení
Compagnie de Barthe je hlavně pěchotní jednotka, která často využívá minových polí, ale mají i podpůrná vozidla. Podobně jako přislušnici Hammers Slammers i pěchota CbD využívá ke svému přesunu skimmery. Pěchotu pak podporují například obrněné transportéry GIAT, o protivzdušnou obranu se starají 3cm Calliopy ale třeba i stíhače tanků. Veškerá vozidla CbD se pohybují na vzduchovém polštáři. Pěchota je vyzbrojena powerguny, ale podpůrné týmy často nesou coil-guny a buzz-bomby. Transportní vozidla pak vezou munici pro tyto zbraně.

V roce 345TW získala několik samohybných protitankových děl GIAT Gladiateur, která jsou vyzbrojena 15cm powergunem a 3cm automatickým powergunem.

Organizace
Ačkoli v roce 340 byl Plukovník Barthe stále oficialním velitelem CdB, předal velení svému zástupci - podplukovníkovi Henri Benoitovi. CbD má ve skutečnosti velikost pluku. Součastí pluku je 8 samostatných rot – 4 pěchotní (včetně roty Primaire, která je vyzbrojena pro níčení obrněných cílů), jedna rota protivzdušné obrany, jedna mechanizovaná protitanková rota a podpůrná rota. Poslední je velitelská rota. Roty jsou většinou složeny z šesti čet, z nichž každá má 4 vozidla nebo 40 mužů.



sobota 12. září 2015

Ukázky stránek knihy

Pravidla Crucible opravdu za těch 25 liber stojí - obsahuje profily jednotek,fluff, návod na barvení a mnohé další věci komplexní vysvětlení pravidel se objeví v nějakých dalších člancích ale nyní se mužete pokochat "Eye candy"