pátek 25. září 2015

The Stewart Regiment během 2. Kalanské občanské války (329TW)

V roce 329 TW vlády Hiroseke a Stewartu znovu zažehly svůj spor o Kalan, kolonii těžící iridium, kterou obě strany založily několik desitek let předtím a o kterou už jednou svedli krvavou bitvu. Japonci a Skoti začali opět bojovat o práva na těžbu, a válká trvala dalších pět let.....

Všechna vozidla a figurky vyrabí firma Brigade Models (řady British a NeoSov)


Když se během zákopové války v roce 329TW dostaly obě strany do patové situace, rozhodly se že své bohatství pocházející z těžby využíjí na lepší bojové stroje a zbraně. Zatímco Hiroseke vyvinuli vlastní řadu vozidel, Skoti ze Stewartu zvolili jinou cestu. Jejich jednotky byly velmi dobře motivovány, až téměř fanaticky vedeny charismatickým ale lstivým planetarním guvernérem Lordem Alexem z Lothianu (Lothian je malé Stewartské horské město ). A během doby míru nechali vycvičit permanentní ozbrojenou milici

Během občanské války kolonisté ze Stewartu čelili dvěma problemům. První byl nedostatek zkušených velitelů. Měli sice některé velmi talentované velitele, jako napřiklad majora FitzAlana, který předtím sloužil u žoldnéřské jednotky Thunderbolt Division a díky jehož schopnostem a osobnosti, byli jeho muži připraveni ho následovat kamkoliv. Většina velitelů Stewartu, ačkoli politicky schopných, neměla vojenský výcvik, byli nezkušení důstojníci a měli po ruce pouze svérazné seržanty. Naštestí bojové jednotky vynahrazovaly nedostatek efektivního vedení znalostí svých zbraní a také díky tvrdé lovecké hře (národní sport – pro Stewarty skoro až posedlost), což jim ve válce proti Hiroseki značně pomohlo.

Druhým problémem byl průmysl. Stewartská města měla pouze jeden těžký tovarní komplex v Hardgatu. Komplex, který vyráběl malé vesmírné lodě a těžká transportní vozidla, byl konvertován na výrobu obrněných bojových vozidel. Díky plánům z neznámého zdroje (získané téměr jiště díky konexím na staré Teřře) začali vyrabět těžké bojové tanky Apollo a bojové vozidlo pěchoty Artemis.

Vozidla
Tank apollo je upravenou verzí vlakové soupravy na vzduchovém polštáři – je vybaven 9.5cm DS Railgunem, který střílí velké střely SABOT. Tyto střely mají iridiové penetrační jádro velké pouze 2.2cm což umožňuje střele letět po rovné křivce a velmi vysokou rychlostí (přibližně rychlostí mach 6). Vozidlo je velmi dobře pancéřované, trup i věž jsou vyrobeny z iridia, plátovaní je kombinací plátu iridia vloženého mezi keramické desky (Kalan je přeci jenom jeden velký iridiový důl). Těžké pancéřovaní trupu, automatický nabíjecí systém a zrychlená produkce na začátku konfliktu zabránilo přidání další věže. Obrané zbraně byly testovány na sekundárním poklopu, ale zkoušky nebyly uspěšné a tak nebyly zbraňě instalovány. Posádka Apolla se tedy musí spoléhat na střelbu z ručních zbraní z druhého poklopu. Tato metoda se však nepoužívá, protože vystavuje členy posádky nepřátelské střelbě.

Armáda Stewartu měla stejné problémy i s BVP Artermis. Stejně jako u Apolla, se jednalo o upravené transportní vozidlo. Artemis je vybavena 4cm DS Railgunem – miniaturizovanou verzí zbraně, kterou používá Apollo. Nevýhodou této zbraně byla nedostatečná sila proti nepřátelským tankům – zničit tank touto zbraní vyžaduje štěstí nebo zásah z boku či zezadu. Věž vozidla je také vybavena koaxialním 2cm kanónem, který musí střílet na stejný cíl jako railgun – není schopný zaměřovat jiné cíle než hlavní zbraň. Oba dva zbraňové systémy však mohou střílet nezavisle na sobě. Stejně jako Apollo, Artemis nemá obranné zbraně, takže pokud vozidlo nebo pěchota potřebuje podpůrnou palbu, vojáci musí střílet z poklopu (tato taktika byla navržena Majorem FitzAlanem, který získal s podobným problémem zkušenosti během své služby v Thunderbolt Division na vozidlech Dragon). Transportér je tedy schopen převážet pouze 4 člené týmy, zbylá dvě místa jsou rezerovovaná pro vojáky vybavené podpůrnou zbraní, kterou používají k obraně transportéru. Výstup z vozidla je možný poklopy, které jsou umistěny na střeše – vozidlo nemá zadní dveře.

BVP mohli být vybaveny PTŘS, ale bohužel pro jednotky Stewartu, se produkční centra pro tyto střely nachazela na uzemí Hiroseke.

I když Apolla i vozidla Artemis začala sjiždět z vyrobních linek, Sterwartský vladní koncil (Stewart Governing Council – SGC) stále neměl dostatek vozidel na vybavení svých sil. Problém byl vyřešen objednávkou vozidel z Nové Ukrajiny (New Ukrainia). Uralvagonzavod s radostí zaslal staré transportéry Kunista ze svýh rezerv (za určitou cenu samozřejmě). Tato vozidla upravila firma Hardgate industries aby byla schopná tahat protitankové kanóny Tyche. Ty jsou vybaveny stejným kanónem jako Apollo, samozřejmně bez autonabíječe. Upravené Kunisty mají stále velkou transportní kapacitu – dovnitř se vejde 12 vojáků včetně posádky děla. Vozidlo bylo relativně pomalé proto HGI upravilo i motory. Kunista je vyzbrojena 1cm gattlingem. Výstup z Kunisty je možný přes vrchní poklop nebo zadní rampou.



SGC také objednali Minometná vozidla Katy - variantu vozidel Kunista. Vozidlo je vybaveno pomalým, ale těžkým minometem vpředu a v zadní časti je schopné převážet 4 pěšáky, posádku a dostatek munice. U Katy nebyl měněn motor, protože vozidlo je stejně rychlé jako Kunisty, které převaží kanóny Tycho.


Katy nemá obranné zbraňové systémy, takže Stewarti jsou nuceni používat střelbu z poklopů. Ačkoliv Kunista má 1cm gattling, střelba z poklopu je zažitá a pěchota za jízdy střílí z poklopů i u těchto vozidel.

Protitanková děla


Stewart Regiment používá kanóny Tyche, které vyrabí Hardgate Industries. Jedná se o jednohlavňový kanón na kolovém podvozku používající railgun DS 9.5cm. Toto dělo dokáže zničit i ty nejtěžší tanky. Je taženo transporty Kunista.

Pěchota
Pěchota Stewart Regimentu jsou tvrdí a odhodlaní bojovníci,se svými zbraněmi jsou efektivní, ale těch pěchotních je největší nedostatek. Hlavní zbraní pěchoty jsou Flechettové útočné pušky (automatická verze civilní pušky), ale nemají k dispozici žadné podpůrné zbraně, což je hlavním důvodem nevybavenosti vozidlel protipěchotními zbraňemi. SGC uvažovalo o pěchotní verzi 2cm kanónu z transportu Artemis, ale zbraň byla přiliš těžká. Někteří jsou vyzbrojeni flešetovými auto-brokovnicemi, (také upravenou civilní zbraní) a importovanými puškovými granáty. Protipěchotní i protitankové granáty jsou odpalovány z útočné pušky. AT granáty tvoří jedinou ochranu pěchoty proti obrněným vozidlům (protože stejně jako PTŘS se i továrny na buzzbomby nacházely na špatné straně planety). Každý voják nesl minimalně jede AT granát. Tyto AT granáty nebyly zdaleka tak efektivní jako Buzzbomby, ale tento nedostatek Skoti vynahrazují počtem. Každý voják byl vyzbrojen alespoň jedním granátem a díky tomu nebyla potřeba vytvářet specializované protitankové týmy. Dalším důvodem bylo to, že granáty jsou pomalé, pro aktivní obranné systémy instalované na modernějších strojích není těžké tyto granáty zničit.

Pěchota používala importovaný bojový oblek, který chraní tělo, ramena a je opatřen helmou. Někteří seržanti dokonce nosí místo helmy Glengarry, ale to není přiliš častý jev.

Výcvik


Během prvních měsíců 2.Kalanské občanské války, Sterwart neměli dostatek zkušeností. Až na pár veteránů z předchozích konfliktů neměl nikdo bojové zkušenosti. Skoti, i když neměli dobré velení byli velice dobře motivovaní. Když do konfliktu vstoupili zkušení velitelé jako Major FitzAlan, Skotské jednotky začaly být mnohem efektivnější, dokázaly neoblomně útočit nebo držet obrané pozice. 

Žádné komentáře:

Okomentovat