pátek 25. září 2015

Svět Crucible

Galaxie lidí
Princip pohonu rychlejšího než světlo byl objeven v druhé polovině 2. milenia, ale první funkční
motor se objevil až počátkem milenia třetího. Průzkumné sondy s živou posádkou a FTL (pohons nadsvětelnou rychlostí) byly vyslány do vesmíru v polovině třetího milenia. Když se vrátily podaly zprávu o mnoha světěch podobných Zemi. Tomuto období se říká druhý věk zkoumání vesmíru. Éru následoval 2. věk kolonizace, hlavně díky tomu že nový pohon byl rychlejší, spolehlivější a levnější.

Mezi hvězdami se opět rozpoutal závod o nově dostupná teriotria. Ze začátku kolonie zakládaly pouze bohaté země a velké korporace, převážně kvůli ekonomice – minerálním zdrojům na nových světech. Tyto projekty byly dobře financovány, ale většinou ze Země špatně řízeny. Chudé národy se zruinovaly, když se snažily zakládat své vlastní kolonie aby získaly politickou přestiž. Motivaci měli shodnou s diktátory z 20. století, kteří stavěli bitevní lodě, mezinarodní letiště a šestiproudé silnice pouští. Také mnoho politických a fanatických skupin vyrazilo ke hvězdám, aby našli svůj ráj. Při druhé vlně kolonizace docházelo k velké úmrtnosti, a některé kolonie prostě "vymřely". Třetí fázi kolonizace řidily samotné bohaté kolonie, tyto nové kolonie byly většinou multikulturní a to přílévalo pouze oleje do ohně

Jedno rčení říká, že historie se opakuje. Poprvé jako tragédie a podruhé jako fraška. Mnoho vědců říká, že pozemská kolonizace nemá s tou vesmírnou společné znaky. Pokud se podíváme na španělské nebo britské impérium v dobách pozemské kolonizace zjistíme zajímavé souvislosti. Španělsko bylo bohaté a mělo slabou a špatně vedenou armádu, toto imperium pouze dobývalo a plenilo. Dobrým přikladem jsou země jako Mexiko nebo Indie. Lidstvo zatím neobjevilo mimozemskou rasu která by se chovala stejně.

Druhý věk kolonizace značně připomínal kolonizaci Ameriky – národy investovaly do kolonii nemalé prostředky a když kolonie začala sama vydělávat většinou se vzbouřila a vyhlaáila nezávislost. Domovské národy a korporace samozřejmě mohly vložit nemalé prostředky do udržení kolonií, ale v lidské galaxii je až moc lidí toužící po moci a tak se vše připravovalo na nový konflikt. A po tom galaxie vzplála......

Žoldnéřské pluky
Lídé nikdy nepotřebovali hypermoderní technologii k tomu aby se zabíjeli, ale nikdy neuškodí mít lepší zbraně než protivník, obvzláště když je umíte dobře používat. Mnoho malých konfliktů se rozhořelo napřič celou galaxii v koloniich, které byly rozdělené zkorumpovanými vládami a kastovním systémem. Pokud kolonie měla vlastní armádu většinou byla špatně organizovaná, špatně vycvičená a špatně ozbrojená. Důstojnici většinou pocházeli z bohatých rodin nebo se stali důstojníky díky svému či rodinnému postavení.

Jen málo kolonii mělo prostředky na to, aby vybavili své vojáky byť i jen základním vybavením. Samozřejmě, že se dalo koupit ale to sebralo mnoho prostředků a i když byli vojáci vybaveni, většinou nevěděli co s vybavením dělat, nedej bože jej používat v boji.
Některé rolnické kolonie sice měly k dispozice supermoderní tanky a výzbroj, ale nikdo nevěděl jak je používat. Během těchto konfliktů se stávalo, že špatně vyzbrojená armáda porazila jednotky používající daleko modernější vybavení. Ostrá mačeta dokáže člověka zabít lépe než laserová puška která kvůli špatné údržbě nevystřelí. Klasickým přikladem je Bitva o Sargonův svět, kde "Bushmeni" porazili špičkově vyzbrojenou armádu Třetího proroka a poté vypálili do základu město Templetown.

Lepším řešením je najmout profesionalní armádu, vycvičené vojáky se svým vlastním vybavením. Rolnická komunita je sice schopná tím, že najme elitní žoldnéřskou jednotku zadlužit nejen sebe ale i celé následují generace, ale také tím zajistí že se vůbec narodí.
Pokud prohrajete kolonialní konflikt je dost pravděpodobné, že proběhnou etnické a kulturní čistky, ekonomické zotročení a někdy i genocida.

Žoldnéřské jednotky se dají definovat jako vojenské útvary s vlastním vybavením, které si může kdokoliv najmout (pokud má čím zaplatit). Je těžké mluvit o žoldéřských jednotkách obecně, protože mají pramálo společného. Některé jsou financované státem nebo kolonií a pomáhají domovské ekonomice tím, že penize z jejich kontraktů plynou zpět do statní pokladny a jejich vojáci pocházejí pouze z dané země nebo kolonie. Další jsou typičtí žoldnéři a jsou rekrutováni z jednoho světa či země, ale nejsou závislí na svém původu a působí na volné noze. Posledním typem jsou pluky které nespojuje nic.

Vztahy mezi zaměstnavetelem a žoldáky jsou vždy naplněny nedůvěrou. Zaměstnavatelé považují žoldáky za ozbrojené hrdlořezy u kterých je loajalita přinejmenším nejistá. Přeci jenom byznys je byznys – a někdo může přijít s lepší nabídkou. Mnohokrát už se stalo, že žoldnéřská jednotka v kritický moment vyměnila strany.
Oproti tomu žoldnéři pohrdají svými zaměstanavateli – kdyby za něco stáli, nenajmou si žoldnéřskou jednotku. Tomuto přístupu ani moc nepomuže to, že jediný kontakt s místními mají s prostitukami a pašeráky.

Největší problémy však nastávají v momentě kdy boje skončí a civilisté a milice se mohou domnívat že jim nemusejí zaplatit. Ještě horší to je, když je jednotka na straně která prohrála. Mírové smlouvy a kapitulace většinou nezahrnují žoldnéřské jednotky a to už se vůbec nebavíme o tom že nejspíše nedostanou ani zaplaceno.

Na konci třetího milénia, byl žoldnéřský byznys tak profitující, že banka Felchow a Sohn v Bremenu vytvořila Bonding Authority.Ta měla zajistit, aby jak zaměstnavatel tak žoldnéři dodržovali své závazky. Zaměstnavatel vloží do banky smluvenou častku a ta je po splnění úkolu předána jednotce, a to i v připadě že prohrají. Jejich povinností je bojovat nikoliv vyhrát. Authority je vyzbrojená k tomu aby připadně vymohla plnění smlouvy. Jednotky, které poruší kontrakty jsou postaveny mimo zákon a zničeny.



Authority zcivilizovalo boje napřič galaxii. Snižila množství ztrát, které vznikaly během neřízených kontraktů. V tomto byznysu se točí přiliš mnoho peněz a Autorita rozložila celou ekonomiku galaxie. Penize používané ve vývoji infrastruktury a dalších odvětvích byly převedeny na vývoj nových zbraní a mnoho kolonií je zadluženo na generace dopředu.

Žádné komentáře:

Okomentovat